|
|
|
...5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl aljban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz...ízé ház...ízé doboz :-) ) paradicsom pürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.
Az egészet jól lepíritjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cu... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerint só,
1 csapott mokkáskanál törött bors.
A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük. Mély
serpenyobe öntünk 2 evokanál olajat, és üvegesre
pirítjuk rajta a finomra vágott hagymát meg a reszelt
zöldségeket. Ezután 3 dl vizet öntünk rá, és 10 percig
fozzük. A fott zöldséget kissé kihutjük, és levével
eygütt turmixgépben pépesítve, fé... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka melegített mézet,
1 egész tojást,
1 citrom reszelt héját,
2 késhegynyi fahéjport,
4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk
30 deka liszttel kevert
1 csomag sütőporral.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve,... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartjuk.
Variáció
Még finomabb lesz, ha gyömbéres piskótát használunk. A margarint narancslekvárral is helyettesíthetjük, a narancshéjdarabokat turmixoljuk vagy nagyon finomra vágjuk. Ha felnőtteknek készítjük, 1 evőkanál rumot is adhatunk a piskótához.
Nem lesznek túl lágyak a golyók, ha száraz piskótából készítjük. Még érdekesebb lá... |
|
|
|
|
|
|
|
... morzsoljuk. Ezt a
morzsalékot rászórjuk a currys krémmel bekent torta
oldalára. Tetejét kirakjuk a megmaradt szalámiból
csavart kis tölcsérekkel, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütéshez.
A zsemléket keresztben (lapjában) vékony szeletekre
vágjuk. Egy tojást a krémsajttal kikeverünk, majd
hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt, vagy nagyon
finomra vágott vöröshagymát. Kevés törött borssal
meghintjük. A sajtos krémet a zsemleszeletekre kenjük,
és egy-egy krémes szeletet összeragasztunk, illetve
összenyomjuk. A megm... |
|
|
|
|
|
|
|
... leöblítjük, és vékony csíkokra vagy kb. 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és lehetőleg azonos méretű, kisebb kockákra-darabokra aprózzuk. A hagymát meghámozzuk, majd finomra vágjuk.
2. A vajat/margarint felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst és a felaprózott zöldségeket, majd élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Meghintjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... meg Forma1-et is néztünk.
Lett új Menyasszony kedvence... Amikor ugyanis nővérem volt menyasszony, a lakodalmi menüben szerepelnie kellett egy töltött húsnak, amit anya nagyon finomra csinál. Kolbásszal van töltve. Nos, kedvesem anyukája csinált nekem mézben és ketchupban pácolt csirkemellet. Hát, a helyzet, hogy nagyon édesszájú vagyok...és nagyon nagyon ízlett! Próbá... |
|
|
|
|
|
|
|
... technológiai előírásai csak tiszta anyagok, elsősorban fűrészpor alkalmazását engedik meg. Ez azért fontos, mert ennek elégésekor nem keletkeznek a környezetet terhelő égéstermékek. A kellőképpen finomra őrölt, homogén és nedvesített agyagot azután formára préselik és vágják. A felesleges nedvességet szárítással vonják ki belőle, s mintegy 48 órával később kerül a kemencébe, ahol ... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor, 1 ek. finomliszt, 1 kk. csemege pirospaprika, 1 kk. só, 1 babérlevél, 2-3 tojás, 1 kk. 10%-os csemege ételecet.
1. A hagymát megtisztítjuk és lereszeljük, vagy nagyon finomra vágjuk. Az olajat a fazékban kissé megforrósítjuk, a hagymát és a cukrot hozzáadjuk. Közepes lángon kevergetve kb. 2 percig pirítjuk; akkor jó, ha a cukor kissé karamellizálódik, a hagyma pe... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyetlen tömbbé állt össze. Ezt a sótömeget kellett kemény csákányozási munkával szétbontani és zsákokba tölteni. A felrakást gépkocsikra már az egyes szállítók végezték. Persze nem habtiszta, finomra őrölt, jódozott só volt ez hanem a mai fogalmak szerinti "marhasó" minőség. S tényleg valósággal újra kellett bányászni, réseket vágni csákányokkal , majd szinte hámozni a csákány l... |
|
|
|
|
|
|
|
... paprikát szórunk a tetejére, és az egészet összeforraljuk.
Diós szárnyas-krémleves
4 személyre
Hozzávalók: 2 tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 evőkanál durvára vágott dió, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott teáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fekete bors, 5 dkg cérnametélt, só.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... 60-80 dkg darált zsíros sertéshús, 80 dkg gesztenye, 2 tojás, 12 dkg zsír, só, bors, 2 dl tejszín. A gesztenyét megtisztítjuk, és egy kevés levesben vajjal megpároljuk, majd lehűtjük. A finomra darált húst megsózzuk, borsozzuk, tejszínt öntünk hozzá, és egy-két tojással jól összegyúrjuk, majd könnyedén hozzákeverjük a gesztenyét. Közben a megtisztított pulyka mellcsontját hegyes,... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj
Elkészítés:
Először a tö... |
|
|
|
|
|
|
|
... 60-80 dkg darált zsíros sertéshús, 80 dkg gesztenye, 2 tojás, 12 dkg zsír, só, bors, 2 dl tejszín. A gesztenyét megtisztítjuk, és egy kevés levesben vajjal megpároljuk, majd lehűtjük. A finomra darált húst megsózzuk, borsozzuk, tejszínt öntünk hozzá, és egy-két tojással jól összegyúrjuk, majd könnyedén hozzákeverjük a gesztenyét. Közben a megtisztított pulyka mellcsontját hegyes, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kis fej hagyma
½ gerezd fokhagyma
4 ek citromlé
só
bors
4 ek olaj
1 csokor snidling
-Elkészítés:
A hagymát nagyon finomra vágjuk, a fokhagymt összezúzzuk, majd a hagymákat a citromlével együtt az olajhoz keverjük.
Sóval, borssal ízesítjük. A körtét negydekbe vágjuk, magházát kiszedjük, majd húsát felkocká... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekevert muffinmasszát a papírkapszlikkal kibélelt muffintepsibe, vagy lefolpackozott dobozban hagyom éjszakázni a hutoben. Az elom... |
|
|
|
|
|
|
|
... a díszítéshez.
Előkészítés:
A paradicsomokat leforrázzuk, héjukat lehúzzuk. A mozzarellát lecsepegtetjük és apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és nagyon finomra vágjuk.
1. Hat paradicsomot botmixerrel (vagy turmixgéppel) összeturmixolunk, majd szitán átszűrjük. A levet olajjal, a balzsamecettel, hagymával, sóval és borssal ízesítjük. Jól lehűt... |
|
|
|
|
|
|
|
... megmossuk, kevés sós vízben puhára főzzük, majd kivesszük (a levét megőrizzük), és amikor langyosra hűlt, nagyon apróra összevágjuk. Közben megmossuk, megtisztítjuk a zöldségeket. A pórét finomra, a paprikát, a paradicsomot apró kockákra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a pórét, majd rátesszük a paprikát, a paradicsomot, sózzuk és borsozzuk. Belekeverjü... |
|
|
|
|
|
|
|
... uborka, 3 kemény tojás, 2 csomó újhagyma vagy 2 fej vöröshagyma, 2 doboz paradicsomos szardínia.
1. A majonézt összekeverjük a borral, tejföllel, sóval, borssal, citromlével és a finomra metélt snidlinggel.
2. A megmosott almát héjastul lereszeljük, a meggyet kimagozzuk, a főtt burgonyát, az uborkát és a kemény tojást lereszeljük, s a karikára vágott hagymával együ... |
|
|
|
|
|